Vi skal ikke leve med ensomheden

Ensomhed er ikke selvvalgt og derfor skal vi handle, hvis vi bliver ramt.

Ensomhed, følelsen af ensomhed opstår, når du forlader dig selv. Det er en eksistentiel angst, frygten for at blive forladt. Men det er ikke en tilstand, vi stiltiende skal acceptere eller leve med, mener Connie Skammelsen, der er selvstændig psykoterapeut med egen praksis i Aarhus.

Ved siden af hendes praksis arbejder hun som sygeplejerske, primært med cancerpatienter. Hun oplever, at ensomhed fylder rigtig meget hos mange mennesker i disse år, fordi vi mister nærværet.

”Vi bliver født alene og vi dør alene. Der kun dig, der har ansvar for dig selv og dit liv. Derfor handler det om at mærke efter, hvad der er vigtigt for dig i dit liv. Du har altid et valg i forhold til, hvordan du handler og navigerer i dit liv”, fortæller Connie Skammelsen.

Krummespiser, Connie Skammelsen arbejder med et begreb hun kalder krummespiser og det er den tilstand, man som ensom ofte ender i, når man hele tiden nøjes med et, man kan få.

Når man er ensom, har man enormt svært ved at skabe kontakt til andre og særligt til de mennesker, der betyder noget for en. Måske er vi blevet afvist af rigtig mange, når vi har forsøgt at skabe kontakt, og vi har derfor opgivet at etablere kontakten.

”Så, når Sofie spørger om man kan hjælp med at flytte, så siger man straks ja, fordi man gerne vil være sammen med hende, men man har svært ved selv at tage kontakten og derfor nøjes man, men vi skal ikke nøjes”, understreger Connie Skammelsen.

Læs også:  Flow

Facebook er løgn, der er ingen der bør leve med at være ensomme, mener Connie Skammelsen og hun giver blandt andet nutidens store behov for selvpromovering en del af skylden for tabet af nærvær.

”Facebook er fortrængende. For livet er også alle skyggesiderne, og dem skal vi lære at holde af. Den kontakt, vi har på sociale medier, er kun med til at mindske vores nærvær, for her er ingen øjenkontakt og vi kan ikke mærke hinanden. Det er med til at forstærke følelsen af ensomhed hos mange”, forklarer Connie Skammelsen.

Erfaring med ensomhed, Når Connie taler med sine klienter om ensomheden og følelsen af, at hoved og krop er adskilt, så taler hun ikke kun som terapeut, men også som en, der har mærket det på egen krop. Hun levede selv i mange år med en mand, der havde psykopatiske tendenser og det gav hende en selvdestruktiv adfærd. Connies redning var et længere terapiforløb og borgen ”Smertegrænsen”, som hun selv har skrevet.

”Jeg er empatisk, når jeg sidder over for mine klienter. Man kan ikke hjælpe på samme måde, når man ikke har prøvet det på egen krop, men det har jeg.”

Naboen som terapeut, ”Hvis ikke du kan tage dig af dig selv, smitter det af på dine omgivelser”, siger Connie Skammelsen. ”Det er ikke nødvendigt at opsøge en terapeut, det kan sådan set være din nabo eller partner, du går til. Bare vedkommende er god til at spørge ind til dig og tør give sig til kende, når du viser sårbarhed, kan I sammen nå langt.”

Læs også:  Kognitiv terapi / hvorfor handler jeg, som jeg gør i Nu'et?

Connie Skammelsen Psykoterapeut & parterapi