Skilsmisse

Vil du skilles?

Overvejer du, om det er bedst for dig og din partner at blive skilt? Bliver du i dårligt humør, når din ægtefælle træder ind ad døren? Eller er der andre ting, der trigger dig i forhold til din partner?

Måske bliver du i et dårligt fungerende forhold, fordi du ikke kan overskue at skulle igennem en skilsmisse. Du siger til dig selv, at det er lettere at være to om at deles om det praktiske, og det er bedst for børnene, at I bliver sammen. Om børn oplever skilsmissen traumatisk afhænger af, hvordan I som forældre tackler skilsmissen. Og måske er det for børnene mere destruktivt at I bliver sammen som par.

Usikkerheden i at skulle skilles, kan føles overvældende, da det velkendte – det følelsesmæssige og praktiske såvel som det økonomiske – ofte føles trygt i et parforhold.

Jeg vil skilles – hvad gør jeg?

Jeg kan ikke holde ud til at være sammen med denne enormt uforstående person et minut længere!

Nu er det bare helt nok!

Jeg mangler anerkendelse fra min partner!

Jeg blevet en selvfølgelighed i mit parforhold!

Det er mig som står med hele ansvaret herhjemme, du går bare i din egen verden!

Hun lytter aldrig til mig!

Jeg vil skilles – hvad gør jeg?

Det skal allerførst understreges, at en skilsmisse næsten altid er smertefuld. Da I blev gift, var målet, at I skulle blive sammen til evig tid. Går du med tankerne om, at du gerne vil skilles, er det tegn på, at noget ikke er gået, som du ønskede det. Du skal derfor ikke forvente at kunne undgå smerte, men du kan minimere smerten ved at få professionel hjælp hos en psykoterapeut.

Nogle gange giver det ikke mening at redde sit parforhold. I kan være vokset fra hinanden, gået ud af hver sin vej, så jeres ønsker og drømme til livet ikke længere harmonerer i jeres relation. Kærligheden kan stadig være der, uden det kan lade sig gøre for jer at skabe et godt parforhold igen.

Det kan også være, at I har haft for mange dårlige år, så det nu virker uoverskueligt at genskabe den gode og kærlige kontakt. Her er parterapi en oplagt mulighed, da mange parforhold kan reddes med den rette hjælp.

Hjælpen er der ude

Hvorfor bliver man skilt?

Man kan overveje skilsmisse, fordi forholdet er blevet intetsigende og føles meningsløst. Ikke nødvendigvis fordi man er vokset fra hinanden, men fordi man nærmere er gledet fra hinanden. Det er nemlig to vidt forskellige ting. Alting som ikke bliver plejet og taget vare på, visner hen og dør før eller siden, og det gælder også kærlighed, parforhold og ægteskab.

Der er rigtig mange varianter af en skilsmisse, alt lige fra de dramatiske og traumatiske og til en mere fredelig proces, hvor begge parter erkender, at de er vokset fra hinanden som ægtefæller, men hvor de formår at holde kontakt og forbindelse med hinanden som venner eller som forældre til fælles børn.

Som første gangs forældre, særligt unge mennesker, kan det være en stor omvæltning at få børn, og det kan altså komme bag på én, hvor store krav familielivet stiller til én. Hverdagen med bleer, børn og madlavning, der skal hentes og bringes og dertil er der uddannelse og arbejde, der skal passes, kan let kvæle romantikken og det nære i parforholdet. De barske realiteter med syge børn og husleje, der skal betales, kan for mange ikke helt leve op til de idylliske forventninger, som de fleste har i starten.

Hvornår er det bedst at lade sig skille som ægtefolk?

Er kærligheden mellem jer forsvundet, har det en pris at blive sammen som ægtefolk. Efterhånden får du lukket så meget ned for dine egne følelser og behov, at du til sidst slet ikke kan mærke dig selv. Følelsen af irritationen og utilfredshed vokser. Dette gør, at du ofte trækker dig mere ind i dig selv og dermed får en kortere lunte, som bevirker, at du hurtigere bliver vred og skælder mere ud på børnene. Du er tilbøjelig til at kritisere din partner, igen og igen.

Det kan altså være nødvendigt at lade sig skille og opgive sit parforhold for at undgå, at du selv går i stykker indvendig. Er der misbrug eller vold i dit forhold, er det især en god grund til at afslutte forholdet.

Hvordan afgør du, om du skal skilles?

Om du skal afslutte dit parforhold eller ej, er kun dig der kan afgøre, da kun du ved, hvordan det er at være i netop dit forhold. Måske mener dem omkring dig, at du lever i et perfekt ægteskab, men her skal du huske på, at de ikke kender til, hvordan det er at være i forholdet.

Det kan derfor være en god idé at få hjælp til at blive afklaret hos en psykoterapeut, om du skal blive i forholdet eller ej, da jeg kan hjælpe dig med at sortere i dine tanker få adskilt det kaos, der måske gennem længere tid er blevet bygget op i dit forhold. Sammen undersøger vi årsagen til dine ønsker og behov for at blive skilt. Du mærker efter, hvad du har brug for, og om du ønsker at give forholdet en chance til. I så fald kan jeg hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du kan lægge noget ekstra energi i dit ægteskab.

Det kan i begyndelsen godt gøre dig mere forvirret, da det at nå frem til en afklaring tager tid. Særligt hvis du har tilsidesat dig selv gennem længere tid.

Fordele og ulemper ved at blive skilt

Er du i tvivl, om du vil lade dig skille eller ej, så kan du opliste fordele og ulemper. Prøv for eksempel at lave en liste over:

Hvad vil jeg få, hvis vi bliver skilt?

Det kan for eksempel være ro, lettelse, frihed, slippe for daglige uoverensstemmelser og skænderier.

Hvad vil jeg miste, hvis vi bliver skilt?

Det kan være tryghed, bolig, tid med børnene, økonomi.

Bekymringer i forbindelse med skilsmisse

Ny bolig, fortælle det til børnene, at I skal skilles, flytning, økonomi.

børn og skilsmisse

Hvad med børnene?

De største tabere ved en skilsmisse er naturligvis børnene. Det er derfor især for børnenes skyld, at en skilsmisse skal forgå så ordentlig som muligt.

Børnene kan ikke undgå at mærke de svære følelser, som forældrene oplever. Det gør det derfor nemmere for børnene, hvis I som forældre har fundet fred med hinanden efter bruddet, og under hele forløbet taler ærligt til børnene om, hvad der foregår.

Uanset hvor godt I som forældre har det med hinanden efter en skilsmisse, kan børnene ikke undgå at blive påvirket og få det svært. Det er derfor vigtigt, at I kan samarbejde om at rumme børnenes behov, blive enige om deleordninger, samvær osv., så de ikke skal forholde sig til mere end højst nødvendigt.

Er du i tvivl, om I kan klare det selv, så tilbyder jeg hjælp til netop at håndtere skilsmissen og skilsmissebørn, så I kommer bedst muligt gennem processen – både undervejs og efterfølgende.

Hvordan kommer man videre efter en skilsmisse?

Der er ofte mange økonomiske og juridiske forhold, der skal bringes på plads efter en skilsmisse. Derudover skal man ofte igennem en sorgproces, hvor man bearbejder skilsmissen og den tabte relation, så man med tiden får skabt sig en ny tilværelse.

Støtte fra familie og venner er meget værdifuldt, men er ikke altid nok, og ikke alle har et stærkt og personligt netværk af forstående og lyttende mennesker omkring sig. Derfor kan der være brug for at opsøge en terapeut, som kan hjælpe dig med at komme videre efter en skilsmisse. Terapien kan medvirke til, at du ikke alene kommer igennem skilsmissen, men at den samtidig også bliver en psykologisk vækstproces for dig.

husk at slappe af

Skilsmisse og terapi

Med mine mange års erfaring som psykoterapeut, har jeg hjulpet mange med både individuel terapi og parterapi i forbindelse med skilsmisse. I skilsmisseterapi kan du blandt andet:

  • Få udtrykt dine tanker og følelser.
  • Arbejde med at gennemgå de mange følelser, som du gennemgår.
  • Finde styrken til at lære nye og nødvendige færdigheder.
  • Arbejde med de forestillinger der påvirker dig negativt.
  • Investere i følelsesmæssig energi.
  • Få hjælp til at normalisere dine tanker og følelser.

Terapi kan hjælpe dig gennem skilsmissen

I terapi er der plads til alle følelser og tanker, der er forbundet med skilsmissen. Hvad enten du har brug for hjælp til at træffe en overordnet beslutning omkring skilsmissen, du er midt i en skilsmisse eller du sidder fast i sorgen og følelserne, så kan du have brug for professionel hjælp.

Vi får talt om det hele og fordyber os i det, så du får en forståelse og indsigt i, hvad der er sket og hvorfor det er sket. Vi arbejder med at gøre dig fri af gamle roller og mønstre, og vi arbejder med frygt, savn og længsel, så du igen får mod på livet og kærligheden.