Spiseforstyrrelse behandling

Behandling af spiseforstyrrelse

Hvis du har mange tanker om mad, vægt og krop, og hvis det ovenikøbet forstyrrer din hverdag, er det tegn på, at du har eller er ved at udvikle en spiseforstyrrelse. Måske undgår du nogle typer af fødevarer, har regler overfor dig selv, hvor meget du må spise, eller hvor ofte du skal træne. På kort sigt kan det give dig en følelse af ro, tryghed og kontrol. Men i længden er det ikke holdbart.

Du oplever måske samtidig, at vaner og tanker omkring motion og spisning på andre måder fylder alt og tager energi fra din hverdag og dine daglige gøremål. Det kan være, at tankerne fylder så meget, at du har svært ved at koncentrere dig, slappe af eller have overskud til venner og familie. Måske står dine nye kost- og spisevaner i vejen for andre ting, som du gerne vil i livet.

Spiseforstyrrelser handler meget om mad og det handler også om andet end det. De store problemer med mad hænger ofte sammen med, at man på andre måder føler sig presset eller er i manglende trivsel. Dette kan for eksempel være i forhold til skole, uddannelse eller i de nære relationer til familie, venner eller kæreste.

En spiseforstyrrelse kan være med til at definere dig som menneske, du kan have gjort den til en stor del af din identitet og derfor kan den være svær at slippe.

At slippe spiseforstyrrelsen, kan medføre at den enkelte oplever et identitetstab, derfor kan en spiseforstyrrelse være svær at give slip på.

Hvad er en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, som kendetegner, at man har et forstyrret forhold til mad, sin krop og sin vægt i så stor en grad, at det går ind og påvirker ens psykiske og fysiske helbred samt ens sociale liv, da spiseforstyrrelsen går ind og overtager magten i ens krop.

For en person som er ramt af en spiseforstyrrelse, fylder mad, krop og vægt alt og lader sit liv styre af de tanker og følelser, der hermed er forbundet. En spiseforstyrrelse er ofte forbundet med et massivt ønske om kontrol og præstation. En spiseforstyrrelse har så store konsekvenser for både det fysiske og det psykiske helbred samt for det sociale. En spiseforstyrrelse som Anoreksi eller Bulimi kan blive livstruende, da voldsomme vægttab kan skade kroppens indre organer. I meget alvorlige tilfælde foregår behandlingen derfor under indlæggelse for at undgå et livstruende vægttab.

Typer af spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser inddeles i det somatiske diagnosesystem i tre hovedgrupper anoreksi, bulimi og overspisning (BED).

Anoreksi:

Når man lider af anoreksi, undlader man ofte at spise eller spiser så lidt, at man taber sig og dermed bliver undervægtig. Mange der lider af anoreksi, har et kompenserende adfærd i form af et overdrevet fysisk motionsniveau, opkast eller misbrug af afføringspiller. Oftest undgår de helt at spise af frygt for at tage på og et ønske om at tabe sig. En anoreksiramt er ekstremt optaget af mad, vægt og har en forstyrret kropsopfattelse. Spiseforstyrrelsen resulterer derfor typisk i et stort vægttab og et lavt BMI.

Bulimi:

Når man har bulimi, er vægten ofte normal. Bulimi er kendetegnet ved, at man spiser store mængder mad i løbet af kort tid og derefter får en følelse af at miste kontrollen over sin overspisning. Grundet den efterfølgende dårlige samvittighed forsøger man herefter at kompensere og forhindre, at man tager på ved at kaste op, tage afføringspiller, overmotionere eller ved at faste. Ligesom ved anoreksi er man ekstremt optaget af mad, vægt og sin krop.

Overspisning/BED:

Kendetegnet ved BED er tvangsmæssige overspisninger for efterfølgende at føle skam, skyld og væmmelse. En BED ramt har ikke systematisk kompenserende adfærd som for eksempel opkastning, misbrug af afføringsmiddel, tvangsmotionering el.l., og derfor er eller bliver mange med BED overvægtige. Personer som lider af tvangsoverspisning, er ofte karakteriseret ved at have mange negative tanker, lavt selvværd samt en følelse af at være forkert.

Hjælpen er der ude

Har jeg en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse kan komme til udtryk på mange forskellige måder. De centrale kendetegn er:

  • Konstante tanker om mad, krop og vægt, og at du bliver følelsesmæssigt påvirket af tankerne.
  • At du – i enten større eller mindre grad – begrænser og har kontrol over din spisning, og hermed kontrol over dit liv og det som sker i dit liv.

Er du i tvivl, om du har en spiseforstyrrelse eller blot prioriterer at leve sundt? Så kan det for eksempel være hjælpsomt sammen med en professionel psykoterapeut Aarhus at undersøge, hvor meget dine tanker omkring mad, spisning og vægt fylder, og i hvilket omfang det forstyrrer dig i at trives i dit liv.

Symptomer på en spiseforstyrrelse

Det er hårdt at leve med en spiseforstyrrelse. Du føler dig ofte ensom, tankerne kører rundt og du kæmper med et lavt selvværd. Måske har du endda selvmordstanker. Det kan være, at du skammer dig over din krop og over dit konstante fokus på mad, vægt og kalorier. Du trækker dig fra familie og venner, fordi du skammer dig og har dårlig samvittighed overfor dem. Måske kaster du op, tvinger dig selv til at overmotionere eller tæller konstant kalorier på alt, hvad du indtager. Du kigger på dig selv igen og igen i spejlet og i vinduer.

Oftest udvikler en spiseforstyrrelse sig gradvist over tid, men i nogle tilfælde kan det også gå rigtig hurtigt. Det kan derfor være vanskeligt selv at få øje på symptomerne. Er du begyndt at udvikle en spiseforstyrrelse kan det være svært at vurdere, hvornår symptomerne ændrer sig fra at være enkeltstående til at blive et uhensigtsmæssigt og dagligt adfærdsmønster.

Nedenstående punkter kan være vigtige indikatorer på en spiseforstyrrelse:

  • Du bliver mere og mere optaget af dine madvaner og din vægt.
  • Du spiser uregelmæssigt, springer måltider over, spiser langsomt eller spiser store mængder af mad, når du er alene. Oftest er den mad du spiser, når du er alene i den ”forbudte” kategori.
  • Du er meget kritisk overfor din krop og dig selv i det hele taget.
  • Du motionerer og træner overdrevet.
  • Du spiser helst alene eller forsøger at undgå måltider, når du er sammen med andre.
  • Du har lavt selvværd.
  • Du har svært ved at koncentrere dig.
  • Du føler dig deprimeret eller har angst.
  • Du vil kompensere for det, du har spist for eksempel ved at kaste op, spise slankepiller eller tvangsmotionere.
  • Du udvikler tvangsadfærd, for eksempel måden som du spiser alt eller visse ting på.
  • Din menstruation ophører, eller du får slet ikke menstruation.
  • Du har brug for at mærke, at du har og er i kontrol, i forhold til dig selv og dit liv.

Hvordan behandles spiseforstyrrelser?

Når et menneske viser tegn på at være ved at udvikle en spiseforstyrrelse, er det vigtigt at sætte så tidligt ind som muligt. På et tidligt stadie kan samtaler med én, som man har stor tillid til og her tale omkring trivsel, selvbevidsthed, identitet, kontrol, kost- og motionsvaner være med til at undgå, at lidelsen udvikler sig yderligere. Hvis ikke, eller hvis spiseforstyrrelsen for alvor har taget fat, behandles spiseforstyrrelser oftest med Psykoterapi enten individuelt eller i grupper. Denne form for terapi har til hensigt at hjælpe den spiseforstyrrede med at bearbejde de tanker, følelser og adfærdsmønstre, som ligger bag lidelsen. Bliver lidelsen direkte livstruende, vil det oftest være nødvendigt med en indlæggelse.

Er du pårørende, ven eller kollega til en person med en spiseforstyrrelse?

Ikke nok med, at det er svært at kæmpe med en spiseforstyrrelse, så er det også svært at være pårørende til en, som kæmper med det. En spiseforstyrrelse kan ramme hele familien, da du som pårørende nemt kan blive frustreret og føle dig magtesløs over, at en du elsker og holder af, skader sig selv og står i denne hårde kamp.

Uanset om du er pårørende, kollega, en god ven til en der kæmper med anoreksi, bulimi eller BED, kan det være svært at forstå, hvorfor vedkommende ikke bare kan komme tilbage til det normale liv og med et normalt spisemønster. Her skal du som pårørende, kollega eller ven huske på, at en spiseforstyrrelse handler om meget mere end bare mad.

Gode råd til dig som pårørende, kollega el. ven:

  • Sæt grænser
  • Hav ærlige samtaler og snakke om problemet
  • Lad ikke spiseforstyrrelsen styre madvanerne i hjemmet
  • Husk det er ikke den spiseforstyrredes eget valg at have fået sygdommen
  • Pas på dig selv for at passe på den som lider under forstyrrelsen

Få professionel hjælp til behandling af spiseforstyrrelse

Er du bosiddende i Aarhus eller omegn, så tilbyder jeg professionel støttende behandling af spiseforstyrrelser. I et behandlingsforløb er det vigtigt, at der både arbejdes med at få sunde vaner i forhold til mad og motion samt færdigheder i at håndtere tanker og følelser, som hænger sammen med spiseforstyrrelsen. Jeg vil sammen med dig se på, hvad du ønsker og prioriterer i dit liv, hvad spiseforstyrrelsen står i vejen for, dine drømme og hvilke muligheder det kan åbne at give slip på de spiseforstyrrede mønstre. Derudover kan det også være nødvendigt med familie- eller parterapi Aarhus, så dine pårørende eller andre nære relationer kan være den bedste støtte for dig til at komme ud af spiseforstyrrelsen.

Hvis du føler, at du kan genkende dig selv i noget af ovenstående, så er du velkommen til at kontakte mig på telefon 23 44 16 02 eller sende mig en mail på connie@jegindsigt.dk. Jeg vil herefter vende tilbage hurtigst muligt.